Na een jaar van testen is afgelopen zaterdag 23 maart de AviNest app gelanceerd (Play Store link). Met AviNest is het mogelijk om observaties aan (weide)vogelnesten, waaronder natuurlijk de scholekster, direct in het veld in te voeren. In de app worden automatisch de coördinaten van het nest opgeslagen (m.b.v. GPS van telefoon), zie je een kaart met alle nesten in de buurt, kan je gemakkelijk nesten selecteren die al een tijdje niet bezocht zijn en zijn er allerlei ingebouwde checks op invoerfouten en missende gegevens. Bij het invoeren van scholeksternesten wordt gevraagd naar gegevens over het beheer van het perceel. Het doorgeven van het beheertype is van groot belang voor het CHIRP-project. Voor mensen die samenwerken in een vogelwerkgroep is er daarnaast de mogelijkheid om gemakkelijk nestgegevens te delen met collega’s. Dus vanaf nu geen gehannes meer met gegevens opschrijven in papieren boekjes die je later in je computer moet overtypen om in te voeren.
Zodra je telefoon in contact is met het internet (in het veld of thuis) kan je de verzamelde gegevens met één druk op de knop doorsturen naar de Nestkaart website van Sovon, waar je de mogelijkheid hebt om de broedsuccesgegevens voor eigen gebruik te downloaden en er een aantal handige overzicht en analyse functies beschikbaar zijn.
Je kan AviNest downloaden op je telefoon of tablet via de Google Play Store (alleen voor Android beschikbaar). AviNest is ontwikkeld door Mario Huizinga (bekend van de BirdRing App) in opdracht van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Sovon, met steun van de Vogelbescherming.
De handleiding en instructiefilmpjes voor AviMaps kun je vinden op de Downloads pagina. Algemene vragen over de werking van AviNest kun je stellen onder de Google groep AviNest. Hier kun je ook vragen en antwoorden van andere gebruikers zien. Suggesties voor verbeterpunten zijn natuurlijk ook welkom! Als je technische vragen of problemen hebt, zoals met uploaden of werkgroepen aanmaken, kan je een mail sturen naar nestkaart@sovon.nl.
Veel plezier bij het volgen van nesten en invoeren dit jaar!